White Matter Full Colour Logo

r+ RESERVE NO. 91

Kampot, Cambodia

work / r+ reserve no. 91

Size:

37,000 m2

Year:

2023

Status:

Design Development
This project is a luxury-level development consisting 23 keys and full resort facilities, nestled within a mango farm. The spatial narrative begins with a drop-off area and clubhouse with reception, followed by an all-day dining restaurant and lap pool with poolside facilities. The accommodations, in various formats, are situated last, along with spa facilities.

The design concept addresses several guiding principles:
  • The resort's key spaces offer expansive views of the surrounding farmland and mountain ranges.
  • Elevated above the tree line, many spaces, such as the guestrooms, enhance the experience of living on a mango farm.
  • The master planning of the resort ensures the preservation of the fully functional mango farm.
  • Various design measures will be implemented for energy conservation and waste reduction.
  • Modular construction allows for minimal disruption to the existing site.

The largely double-level development takes the form of several axes linking the resort’s facilities with the elevated suites, integrated within a pre-existing grid of mango trees. The development occupies no more than 10-15% of the site. Lightweight tubular module construction allows for off-site construction of the guestrooms for ease of quickest deployment on site, minimising environmental impact.

Accommodations are designed with balconies or verandas overlooking the mango orchards. The project's architecture complements the mountain landscape, using materials such as stone, wood, and other natural elements. The layout maximises panoramic views of the mountains, while the interior design is infused with elements inspired by the mountains, including earthy tones and textures reminiscent of rock and wood.

The design pays homage to local design ethos, integrating aspects of a traditional Khmer house. Major spaces are elevated from the ground, mirroring houses on stilts, fostering harmony with the landscape. Open design principles facilitate natural ventilation and airflow, echoing traditional ventilation utilising large windows.
crossmenuarrow-leftarrow-right